Pieterpad 7/17: Ommen – Holten

Wandelroute gelopen op: 25 maart 2022

07. Ommen – Holten (36,3 KM)
Wat een fantastische route is dit. Nadat we de vorige keer eigenlijk wel wat tekort kwamen qua landschappen wordt dat vandaag weer helemaal goed gemaakt. Er staat naast bewondering van de natuurlijk ook een persoonlijke uitdaging op het spel. We lopen vandaag namelijk onze langste pieterpad etappe. Ruim 36 kilometer gaan we afleggen.

En dat niet alleen. We beklimmen ook nog aardig wat heuvels. Maar eerst maar eens door de rij beveiligers en boa’s komen op station Zwolle. Arriva heeft problemen met groepen reizigers op het treintje naar Emmen en dus vindt er een strenge perroncontrole plaats. Met een goedkeuringsstempel op zak lopen we het treintje naar binnen en niet veel later staan we weer op het perron van station Ommen. Onze terugreis is vanaf station Holten met de NS Sprinter terug. We hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken.

Ommen uit en we lopen gelijk al in een mooie omgeving. De eerste heuvel volgt snel en we staan dan ook vrij snel bovenop de Besthmenerberg (34m). Omdat 34 meter niet echt heel erg hoog is staat er ook een mooie uitzichttoren. Je plust met 18 meter en geniet van prachtige uitzichten. Zelf zijn we het vergeten maar toch de tip; wijk een klein beetje van de route af en loop naar het verscholen Bostheater. Alhoewel het ook absoluut de moeite waard kan zijn om er heen te gaan als er een optreden is.

Terug in het dal en langs rivier De Regge wacht de volgende klim alweer op ons te wachten. De Archemerberg (78m) is iets pittiger om te beklimmen. Maar de zon schijnt ook nog eens vol op onze hoofd en het water in de fles verdampt. Over een aardig stenig pad word je boven beloond met prachtige vergezichten en wie goed kijkt ziet ook Duitsland liggen. Op het hoogste punt van de Archemerberg staat een zogenaamde RD-pijler: rijksdriehoekspijler. De rijksdriehoekmeting vormt de basis van het Kadaster. RD-pijlers vind je overal in Nederland op 20-30 km van elkaar. De steen die hier staat, is een van de vaste meetpunten. Aan het eind van de 19e eeuw werd Nederland zo in kaart gebracht. Tegenwoordig worden satellieten gebruikt voor het meten.

Klim nummer drie doen we bij de Lemelerberg (44m). Al blijven we wat meer aan de rand lopen. Ook hier weer met open mond (niet doen ivm insecten) gelopen. Wat een prachtig landschap zeg! Genoeg indruk opgedaan? Goed nieuws! Op naar de laaglanden waar we over kaarsrechte asfaltweggetjes en een breed zandpad gaan lopen.

Maar niet getreurd; er komt weer wat moois aan. We lopen bij de Hellendoorsche Berg (40m) in een mooi bos en trekken nog even Hellendoorn zelf in. Voor veel pieterpad wandelaars het eind- of beginpunt. Maar niet voor ons. Terug het bos in want de bossen zijn best aangenaam. Al lopen we wel aardig lang over een redelijk recht pad. Bij Nijverdal komen we uit bij Werkkamp Twilhaar. Een herdenkingsmonument vandaag de dag. Gebruikt in de jaren veertig om werkloze vissers en zeelieden uit Den Haag en Scheveningen aan het werk te zetten om de Sallandse Heuvelrug te ontginnen. En in 1942 werd het kamp geconfisqueerd door de Duitsers die er joodse mannen uit Groningen tewerkstelden.

Nog een berg bereikt. De Noetselerberg (60m) en verderop een veel bekendere berg, namelijk de Holterberg (60m). Vanaf hier kun je de veluwe zien liggen. We dalen af en over slingerende zandpaadjes lopen we door de Rietslenk. Een prachtig dal dat gevormd is door het vele smeltwater van ijs en sneeuw dat van de heuvelrug afstroomde. Na nog wat kilometers in de benen komen we aan bij een laan met monumentale beuken en het station van Holten daarachter. Daar ligt ons eindpunt voor vandaag.

We bezoeken nog wel de lokale kroeg om onze beloning te claimen. Proost!

 

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 07   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

07. Ommen – Holten