Pieterpad 1/17: Pieterburen – Groningen Noord

Wandelroute gelopen op: 9 juli 2021

01. Pieterburen – Groningen Noord (31,4 KM)
Voor café Waddengenot aan de Hoofdstraat 82 in Pieterburen is de officiële start van de route. Hier in het zeer hoge noorden worden we afgezet. Ik stap samen met mijn broer Joost uit de auto en kijken verloren om ons heen. Met piepende banden rijdt onze vader en chauffeur snel terug naar de bewoonde wereld. We staan er alleen voor. Het café is gesloten en er zit niets anders op dan de wit/rode markeringen te volgen om een stuk naar het zuiden te lopen. Al snel ligt Pieterburen achter ons en lopen we de platte horizon tegemoet.

In de verte doemt een ander dorpje alweer op. In het wierdedorpje Eenrum valt het dertiende-eeuwse kerkje wel op, deels opgebouwd uit tufstenen. Eenrum staat bij mij bekend om de klompenmakerij en het is er geloof ik net een stuiver goedkoper maar ik vergeet om een paar klompen mee te nemen voor thuis. We lopen op onze wandelschoenen door naar Mensingeweer, maar dat dorpje is zo klein dat je er zo weer uit bent.

Winsum dan, het allermooiste dorp van Nederland volgens de ANWB. We lopen tussen de woningen door naar het kerkpad en komen via kruip door sluip taferelen uit in een bruisende winkelstraatje en steken daar het Winsumerdiep over. Mensen op een aan het diep gelegen terras staren naar ons en wij staren terug. Maar vooral naar de biertjes die daar op menig tafel met ons staan te flirten.

We laten onze spierballen zien en wandelen stug door. We kruipen de N361 onderdoor en laten het allermooiste dorp van Nederland achter ons maar ons doel is om vandaag de allermooiste stad van Nederland te bereiken. En dat gaan we doen. Eerst nog even buurten in Garnwerd, waar het ook hoog tijd is voor een goede break. Met uitzicht op het Reitdiep en de monumentale ophaalbrug uit 1933 hebben we een mooi plekje uitgekozen. Als het lekker weer is dan kun je hier ook prima zwemmen (jeugdsentiment, als kinderen groeiden we in de buurt op en zwommen we regelmatig hier in het Reitdiep). Aan de overkant vind je café Hammingh waar je ook meer dan prima terecht kunt voor een hapje en een drankje. En Hammingh is een begrip in stad en ommeland en ik kan je van harte aanraden om toch even binnen te stappen. Je maakt een reis door de tijd eenmaal binnen.

Doorlopen. We steken het oude Diepje over, de oude Reitdiep. Een erg bochtig en onpraktische sloot. Bij de Wetsingersluis steken we het nieuwe Reitdiep over. Deze oude sluit beschermde de stad Groningen tegen hoog water en heeft dienst gedaan tot 1930. Sinds de komst van het Eemskanaal is het Reitdiep niet meer verbonden met de waddenzee. Als je schilder bent dan vind je Oostum wel een mooie plek denk ik met haar mooie Romaanse 13e eeuws kerkje. Wie goed kijkt ziet ‘monniken en nonnen’.

Over de Dode laan lopen we door naar Wierumerschouw en hier is een omleidingsroute van kracht. Door een aanslag op de Paddepoelsterbrug in 2018 is het niet meer mogelijk om hier het Van Starkenborghkanaal over te steken. In plaats van het mooie landweggetje langs Wierum volgen we nu het Reitdiep over het fietspad en met een kleine omloop steken we hier alsnog het Van Starkenborghkanaal over. Verderop passeren we de Paddepoelsterbrug nog, leggen we een bloemetje en lopen we richting campus Zernike en het Selwerderhof en zijn we dus al in de stad Groningen aangekomen. Ook kom je langs de Noorderbegraafplaats met oa oorlogsgravan. Iets verderop lopen we onder het spoor door en slaan we linksaf naar station Groningen Noord. Voor ons het eindpunt van vandaag.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 01   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

01. Pieterburen – Groningen Noord