Betuwelijn 3/6: Tiel – Geldermalsen

Wandelroute gelopen op: 20 januari 2022 

Tiel
Het spoor langs het stationsgebouw is niet in gebruik dus via het smalle eilandperron loop ik naar de voorkant van het station. Ook al zit er weinig leven meer in het stationsgebouw zelf start hier de derde etappe. Het symmetrische stationsgebouw valt in ieder geval wel op. Het station is van standaardtype Sneek, gek genoeg voor het eerst gebouwd, hier in Tiel. Op dit moment zijn er nog drie soortgelijke gebouwen van aanwezig (Tiel, Sneek en Delfzijl). In het voormalig lokettenzaal zit nu eethuis Buiten Sporig. De voormalige goederenloods is overigens nu terug te vinden in het openlucht museum in Arnhem waar in het originele gebouw de geschiedenis van de bekende vervoerder Van Gend & Loos wordt gepresenteerd. Goed, tijd om te starten. Steek de sporen over om via de Burgemeester Meslaan in het park De Elzenpasch uit te komen. Je loopt vrij snel Tiel uit en na het oversteken van de A15 kom je in het pittoreske Kerk Avezaath.

Gemeente Buren
Als eerste plaats komt de route langs Kerk Avezaath (niet te verwarren met het nabij gelegen plaatse Kapel Avezaath) en loopt langs de St. Lambertuskerk wat gedeeltelijk uit de 11e eeuw stamt. We zijn voor nu eerst onderweg naar Oranjestad Buren. Waar de vestingwerken nog grotendeels intact zijn en de stad dus bijzonder en mooi maakt. En… wist je dat er in Buren ook een St. Lambertuskerk is? Willem van Oranje trouwde er nog in 1551 met Anna van Buren. Hierdoor zijn Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander vandaag de dag gravin en graaf van Buren. En dan nog een leuk feitje, in 1986 deed W.A. van Buren mee aan de Elfstedentocht. We weten ondertussen wel dat dat de schuilnaam van Willem-Alexander is. Toeval? De stad Buren (met 2620 inwoners in 2021) telt ruim 100 rijksmonumenten en 55 gemeentelijke monumenten. Het oorspronkelijke stratenplan uit 1395 is behouden. Dus sowieso de moeite waard om eens langs te gaan. Tijdens de wandeling van Tiel naar Geldermalsen een ideale pauzeplek. En er is ook nog een Marechaussee museum¬†voor als je je pauze wat wilt (en kunt) uitbreiden.

Via de Stadspoort en een gedenkteken van kasteel Buren door het plantsoen over Betuwe klei grond door naar Geldermalsen. We komen nog wat Poldersporten tegen waaronder een groot buitensport terrein. Hier mag je een stukje over het terrein lopen om weer op de openbare weg uit te komen. No worries. 10 pushups.

Tricht en Geldermalsen
Via Buurmalsen kom je in Tricht. En hier begint het alweer wat drukker te worden. Ik had de route ingetekend om via de Lingedijk en de Rijksstraatweg, Geldermalsen binnen te lopen, maar ik heb ervaren dat dit helemaal geen leuke route is. Je loopt namelijk een behoorlijk stuk over een smalle dijk heen met gigantisch veel verkeer. Het loopt alles behalve relaxt en je mist niks. Dus daarom heb ik de route aangepast en hiermee is het ook 1,5 kilometer korter en komt het precies uit op 20 kilometer (de gelopen omweg is in het rood terug te zien op de kaart hieronder). Via de Lingedijk en het Trichtsevoetpad loop je nu langs het spoor en steek je de Linge over. Met een klein omweg is het station van Geldermalsen alweer bereikt. Op naar etappe 4!

 

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Tiel - Geldermalsen   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Betuwelijn etappe 3: Tiel – Geldermalsen

Oude route   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data
De route in het rood is gewijzigd en niet meer verwerkt in de totale route