Pieterpad 1: Pieterburen – Groningen Noord

01. Pieterburen – Groningen Noord (31,4 KM)
Voor café Waddengenot aan de Hoofdstraat 82 in Pieterburen is de officiële start van de route. Hier in het zeer hoge noorden worden we afgezet. Ik stap samen met mijn broer Joost uit de auto en kijken verloren om ons heen. Met piepende banden rijdt onze vader en chauffeur terug naar de bewoonde wereld. We staan er alleen voor. Het café is gesloten en er zit niets anders op dan de rood/witte markeringen te volgen om richting het zuiden te lopen en we laten al snel Pieterburen weer achter ons.

In de verte doemt een ander dorpje alweer op. In het wierdedorpje Eenrum valt het dertiende-eeuwse kerkje wel op, deels opgebouwd uit tufstenen. Eenrum staat bij mij bekend om de klompenmakerij en het is er geloof ik net een stuiver goedkoper. We lopen op onze wandelschoenen door naar Mensingeweer, maar dat dorpje is zo klein dat je er zo weer uit bent. Op naar Winsum, het allermooiste dorp van Nederland volgens ANWB stelletjes. We lopen tussen woningen door naar de kerkpad en komen uit in een bruisende winkelstraat en steken het Winsumerdiep over. Mensen op een aan het diep gelegen terras staarden naar ons en wij staarden naar de biertjes die daar op menig tafel met ons stond te flirten. We laten onze spierballen zien en wandelen stug door. We lopen onder de N361 door en laten het allermooiste dorp van Nederland achter ons. Op naar de allermooiste stad van Nederland. Bij Garnwerd is het tijd voor een pauze. Met uitzicht op het Reitdiep en de monumentale ophaalbrug uit 1933 hebben we een mooi uitzicht. Als het lekker weer is dan kun je hier ook prima zwemmen (jeugdsentiment, als kinderen groeiden we in de buurt op en zwommen we regelmatig hier in het Reitdiep). Aan de overkant vind je café Hammingh waar je ook meer dan prima terecht kunt voor een hapje en een drankje. En Hammingh is een begrip in stad en ommeland en ik kan je van harte aanraden om toch even binnen te stappen en je maakt een reis door de tijd. We zijn er nog niet dus lopen we door naar Groningen.

We steken het oude Diepje over, de oude Reitdiep. Een erg bochtig en onpraktische sloot. Bij de Wetsingersluis steken we het Reitdiep zelf over. Deze oude sluit beschermde de stad Groningen tegen hoog water en heeft dienst gedaan tot 1930. Sinds de komst van het Eemskanaal is het Reitdiep niet meer verbonden met de waddenzee. Als je schilder bent dan vind je Oostum wel een mooie plek denk ik met haar mooie Romaanse 13e eeuws kerkje. Wie goed kijkt ziet ‘monniken en nonnen’. Over de Dode laan lopen we door naar Wierumerschouw en hier is een omleidingsroute van kracht. Door een aanslag op de Paddepoelsterbrug in 2018 is het niet meer mogelijk om hier het Van Starkenborghkanaal over te steken. In plaats van het mooie landweggetje langs Wierum volgen we nu het Reitdiep over het fietspad en met een kleine omloop steken we hier alsnog het Van Starkenborghkanaal over. Verderop passeren we de Paddepoelsterbrug nog en lopen we richting campus Zernike en het Selwerderhof in Groningen. Ook kom je langs de Noorderbegraafplaats met oa oorlogsgravan. Iets verderop lopen we onder het spoor door en slaan we linksaf naar station Groningen Noord. Voor ons het eindpunt van vandaag.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Pieterpad 01   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

01. Pieterburen – Groningen Noord